Masina de spalat nu porneste. Aceasta este practic prima problema cu care se poate confrunta un utilizator. Acest lucru poate surveni din mai multe cauze precum necunoasterea suficienta a aparatului, o gestionare defectuoasa a retelei de curent electric, sau pur si simplu neconectarea aparatului la reteaua electrica sau neapasarea butoanelor on/ off, aferente sistemelor de pornire sau oprire a aparatului.
Aparitia unei avarii. Masinile de spalat, cel putin cele de ultima generatie, dispun de sisteme inteligente de semnalizare, vizuala sau acustica, in functie de problema intampinata. Cel mai des se intampla ca aceste avarii sa fie de tipul unei inchideri defectoase a hubloului sau ferestrei de incarcare, sau chiar neinchiderea lor, absenta alimentarii cu apa, sau chiar a blocarii unor anumite partilor componente.
Solutiile vin, in ordinea enumerarii problemelor, astfel: se verifica garniturile hubloului, se curata de orice particule ce ar putea influenta in mod negativ inchiderea corecta, se verifica presiunea apei si existenta acesteia (prin deschiderea robinetului de alimentare), se verifica tubul si traseul de alimentare. In ceea ce priveste blocarea unor componente ale masinii de spalat, o vizita in service este imperios necesara, pentru a putea preintampina o serie de alte defectiuni ce ar putea deriva din aceasta.
Exista un surplus de detergent in compartiment, ulterior procesului de spalare. Acest lucru este efectul a doua cauze posibile. Fie s-a efectuat o supradozare cu detergent, iar masina de spalat a avut capacitatea de a prelua doar cantitatea de care a avut nevoie pentru procesul de spalare (unele masini de ultima generatie isi calculeaza necesarul in functie de gradul de murdarie si de volumul de rufe), fie presiunea apei este foarte scazuta, cauzand o trecere defectoasa a acesteia prin compartimentul destinat alimentarii cu detergent.
Masina spumeaza prea tare. Daca se constata un exces de spuma la nivelul hainelor care se presupune ca au trecut prin intregul proces de clatire, limpezire si stoarcere, atunci ar trebui sa fiti atenti la cantitatea de detergent utilizata, dar si la tipul acestuia. Nu intamplator anumite marci de masini de spalat recomanda un anumit tip de detergent si nu este nicidecum o gluma faptul ca detergentul manual nu este permis a fi utilizat in masina de spalat.
Masina se opreste pe parcursul spalarii. Acest lucru trebuie evitat fara doar si poate, deoarece caderile de tensiune, sau deficientele de functionare pot afecta masina de spalat pe termen lung. Verificarea alimentarilor electrice, precum si a componentelor, direct in service, va poate scuti de costuri ulterioare datorata\e unor probleme ce pot surveni din aceasta. Rezistentele si cuva pot suferi deteriorari, care pot conduce catre un alt tip de problema, si anume situatia incalzirii deficitare a apei.
Apa utilizata la spalare este rece. Masina nu incalzeste suficient de bine apa, iar acest lucru se datoreaza in mod cert rezistentelor. Cauza principala ce poate conduce la o deteriorare a rezistentelor este in mod clar calcarul ce se depune pe acestea, calcar ce provine din utilizarea apei. Apa poate fi tratata in acest sens, prin folosirea unui produs anti-calcar in masina de spalat, care sa impiedice depunerile, care sa curate, dar sa si protejeze componentele masinii de spalat.
Masina de spalat nu centrifugheaza. Fireste, va trebui verificata pozitia curelei de transmisie, insa la fel de bine am putea verifica anumite compartimente ale masinii de spalat. Poate parea incredibil, insa filtrul de scame poate stoca destul de multe lucruri pe care masina de spalat incearca sa le evacueze in timpul proceselor de spalare.
Pe langa scame, in acest filtru se opresc majoritatea obiectelor de dimensiuni mai mari, obiecte ce pot bloca in acest fel functionalitatea masinii de spalat. In cazul in care totusi, in urma acestor operatiuni, si a unei probe ulterioare, masina de spalat intampina aceeasi dificultate, este recomandata vizita in service, pentru a curata in totalitate componentele masinii.
Orice defectiune a masinii de spalat poate fi reparata
Masina de spalat nu evacueaza apa. In acest caz ar trebui verificate canalele de scurgere, tubul si sifonul in care se face evacuarea. Exista reale sanse ca acestea sa fie infundate datorita impuritatilor care trec in momentul evacuarii, prin ele. Si in acest caz se verifica filtrul de scame, deoarece acesta este in stransa legatura cu restul componentelor masinii de spalat.
Umplerea defectoasa cu apa a masinii de spalat. Fie prea putina, fie prea multa, in ambele situatii aceasta devine o problema ce trebuie tratata cu maxima importanta. O cantitate prea mica de apa va conduce la un ciclu ineficient de spalare, in timp ce umplerea excesiva a masinii de spalat (mai ales cand aceasta este oprita), fapt ce se datoreaza unei functionari deficitare a valvelor de alimentare, poate conduce la o inundare a locuintei.
Pentru aceasta, este foarte important sa verificam modul de alimentare cu apa, verificarea disponibilitatii curgerii acesteia, iar, in cazul in care problema persista in ciuda incercarilor de remediere propuse, solutia cea mai viabila este cea a vizitei in service, pentru interventia specializata a unuia dintre electronistii sau instalatorii de care dispunem.
In mod cert exista o serie larga de alte probleme ce pot surveni ca urmare a uzurii normale a produsului. Este important de retinut faptul ca unele dintre aceste probleme pot fi remediate din confortul casei noastre, insa ca pentru altele este necesara interventia si experienta unor profesionisti. Va stam la dispozitie. Testati-ne!